donderdag 8 mei 2014

Voorbeschouwing dag 2: Caudry - Reims (130 km)



Vorig jaar werd deze dag een echte pechdag voor Danny.  In the middle of nowwhere stonden we geparkeerd.  Dichtste dorp op 6 km, dichtste fietsenmaker op 25 km. Het lijkt een makkelijke tocht, maar onderschat het niet.  De onverharde stroken zijn lang en bij regenweer kan het echt lastig worden.  De voorbereiding van deze dag is niet zo evident.  Het google streetview wagentje is in dit gebied nauwelijks voorbij gereden en dus is het niet evident om de staat van een straat of pad in te schatten. Maar we kennen het parcours grotendeels al.

Verwacht niet zo’n uitgebreide omschrijving als dag 1. Er is nu eenmaal weinig te vertellen omdat we door zo’n verlaten, maar landschappelijk heel mooi gebied rijden met kleine vergeten dorpjes.
We starten aan het hotel in Caudry en rijden aanvankelijk in dezelfde richting van onze laatste strook gisteren.  We draaien echter af naar Audencourt en Bertry en komen na een kleine 7km in Maurois.  Hier starten we de eerste onverharde strook.  En wat voor ééntje.  Na een leuke aanloop linksaf door het gras en bergop in de open velden.  We komen even op asfalt tot in Escaufort en dwars door de open velden, ongehinderd van ook maar enige auto, drukke weg of bebouwing gaat het verder. Eindeloos lijkt het, maar het is bovenal genieten van de mooie onverharde paden, het klimwerk en het landschap.

Na een goede 20 km rijden we Wassigny binnen. Het heeft iets weg van een Ardens dorpje. Daarna komen we op het hoogste punt van de dag en gaat het in dalende lijn naar een kanaal dat we dwarsen.  Na een afdaling volgt alweer een klim met pieken tot 7%. Maar vanaf Lesquièlles Saint-Germain gaat het bergaf. Ja er zijn zelfs haardspeldbochten in het parcours.
Na 36 km komen we in Guise aan. Een mooie vestingstand boven in het centrum. Wij blijven echter beneden aan de rivier de l’Oise.  De enige supermarkt van de stad is in het parcours opgenomen en het is meteen ook de laatste supermarkt die we de rest van de dag tegen komen.  Snel met enkelen naar binnen voor de aankoop van proviand en drank en verder.  Vorig jaar deden we hier ook nog een bikewash in de rivier. De fietsen waren zo vuil dat we dit echt moesten doen.
Na Guise duiken we een voie verte in.  Deze is niet zo goed ingericht als diegene van gisteren maar ze is absoluut veel mooier en heeft veel meer mountainbikegehalte.  Het worden volgens sommigen de mooiste 7,5 km van dag 2. Eerst een brede grasstrook, dan een bos, dan een single track.  Op het einde gaan we rechts naar het dorpje Puisieux et Clanlieux. Tot in het volgende dorp Sains-Richaumont volgen we een asfaltweg die ligt golvend is.
In het volgende dorp zou er een klein kerkwegeltje zijn naast een gebouw met blauwe poort. Benieuwd of we er effectief ook door zullen kunnen.
Tot km 54 hebben we asfalt, maar geloof me vrij het zal niemand vervelen. Het is een mooie weg, met weinig tot geen verkeer. 

Na de onverharde stroken komen we alweer in zo’n minuscuul klein dorp. Erlon. Vandaar volgen we 5 km asfalt en rijden we onder de Route Nationale 2 door. Een teken van beschaving!  Na Toulis et Attencourt duiken we naar beneden een onverharde dreef in van zo'n 4 kilometer.

 Algauw komen we in Pierrepont. Na 72km is er in dit kleine dorpje een bakker.  Deze is geopend tot 13u00. Er zijn lekkere koeken te krijgen, maar we zullen ons moeten haasten.  Wie te laat is, geen nood.  Door een parcourswijziging kun je in Liesse notre dame nog een belegd broodje komen in een bakker aan de kerk.
Na Pierrepont rijden we door een moerasgebied.  De weg is echter iets hoger aangelegd en vrees voor modder hoeft er niet te zijn.
Algauw kom je in Liesse notre Dame na 76km. Bij het uitrijden is er een klein ommetje voor een schitterende vierkantshoeve die er te zien is (en ook voor een mooi onverhard door een bos).
Na 85 km rijden we even naast de snelweg die ons zondag terug huiswaarts brengt.  Vervolgens komen we in Saint-Erme.  Het is het dorp waar Koen Bolle ons vorig jaar kwam depanneren met buitenband, ketting en binnenbanden.  Nog 40 km tot aan het hotel in Reims.
Veel klimwerk zullen we niet meer moeten doen nu.  Het landschap wordt ook iets desolater en stilaan duiken meer dorpen en andere infrastructuur op. Het landschap hier ligt bezaaid met lange onverharde dreven maar omdat wij nu eenmaal in lijn rijden, kunnen we ze niet allemaal opnemen.  We worden dan ook wat verplicht om paden te volgen langs spoor en autosnelweg.  Landschappelijk iets minder, maar onverhard plezier des te meer.

Na Guignycourt (103km) hebben we even een vrij drukke passage. Helaas kan het hier moeilijk anders. We zitten in een vallei met kanalen, een snelweg en een spoor en die steek je nu eenmaal niet over waar je wil. Gelukkig krijgen we na Aguilcourt (km 107) weer onverharde dreven door de velden aangeboden en dit voor 8 kilometer. 
En wanneer we na 115 km een kanaal bereiken wordt dit onze metgezel tot in Reims.  Het jaagpad is geasfalteerd, bolt heel goed. Enkel aan de sluisjes zijn er van die heel korte kleine klimmetjes. Het asfalt duurt echter maar een 5-tal km. Daarna gaat het via een breed onverhard pad, bezaaid met putten richting Reims. Verderop wordt het terug asfalt.
We moeten het kanaal echter nog oversteken, want Reims ligt aan de overkant. We rijden als het ware in een ruime boog rond de stad en verlaten het kanaal via een fiets- en wandelbrug. We rijden de stad in naar het Ibis hotel, centre. Vlak aan het station. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten