donderdag 8 mei 2014

voorbeschouwing dag3: Reims-Troyes 149km




De laatste dag, is niet te onderschatten. Vooral de laatste 35km zijn lastig. En wanneer de wind waait uit het zuiden, zouden het wel lange kilometers kunnen worden. Zoals je kunt zien uit bovenstaande grafiek zit het venijn absoluut in de staart.  Twee serieuze kuitenbijters, onverhard. Maar eigenlijk liggen er tussenin ook nog enkele pareltjes.
Starten doen we uit het centrum van Reims.  We rijden terug naar het kanaal dat de Seine en de Marne met elkaar verbindt.  Eerst krijgen we 25km kanaal.  We starten met heel goed lopend asfalt, tussen de autosnelweg en het kanaal. Maar na enkele kilometer wordt het rustiger. Hier en daar nog een bedrijfsgebouw, maar daarna rust.  Het asfalt verandert in gravel, gaat over in een grasstrook en wisselt daarna nog met enkele aardewegen.  Hoe verder we rijden, hoe meer groen we zullen zien.  Op het einde wordt het wel even zoeken naar een pad langs het kanaal in een bosje. 
Na goed 20km worden we geconfronteerd met een staaltje bouwkunst. Het kanaal verdwijnt in een lange tunnel onder de grond en dit voor een goede 3 km.
 
Wij klimmen naar boven en moeten daarna een gevaarlijke verkeersader kruisen.  Een route nationale, een TGV-lijn en een autosnelweg. Eens we dit voorbij zijn keert de rust terug en dit voor de rest van de dag!
Na vijf kilometer komen we aan de uitgang van het kanaal.  Vorig jaar kregen we daarna een lastige grasstrook. Normaal kunnen we hier aan de andere kant van de oever rijden door een bebost pad. Als ik locals mag geloven is dit beter berijdbaar. In het dorpje Isse (dat is zo’n 4 km voor Condé sur Marne) verlaten we voorgoed het kanaal en rijden we via een onverhard pad  naar AIgny en Aulnay sur Marne (na 42 km). Vorig jaar moesten we dit gebied omzeilen omwille van overstromingen. Hopelijk lukt het dit jaar wel.
Wat volgt zijn open velden waar we asfalt afwisselen met onverhard. Het duurt tot km 60 eer we nog een klein dorp tegen komen. Het is een heel open gebied in een grote vallei, geprangd tussen de Montagne de Reims en de laatste uitlopers van de Franse Ardennen.  De wind heeft hier dus vrij spel en kan hier aardig blazen.  Hopelijk voor ons in de rug.  In de verte duiken windmolens op.  Later passeren we er vlakbij. Onderstaande foto’s maken duidelijk wat we gedurende 20 km mogen verwachten en dit tot aan het dorp Chantrix-Bierges.

Na Chaintrix-Bierges gaat het naar Pierre-Morains. 10km lang opnieuw door de velden.  Als ik het goed voor heb worden dit 10km lichtjes vals plat.  We stijgen immers zo’n 80m.
Bij het uitrijden van Chaintrix volgen we een lange bomenrij die ons hopelijk beschut tegen de wind. Via Trecon gaat het naar Pierre-Morains en Morain (75km).  Vanaf nu gaat in rechte lijn zuidwaarts tot in Troyes. Laat ons dus hopen op een goede noordenwind.
Even voorbij Morains pikken we in op het parcours dat vorig jaar gevolgd werd. Een lange grasstrook naast een spoor (weliswaar iets korter dan vorig jaar) en dit tot bijna in Fère-Champenoise na 82km.
Fère-Champenoise is het laatste dorp van betekenis voor we in Troyes aankomen.  Er is een supermarkt (opgenomen in parcours, een pita bar en een bar pmu tabac). Sla hier dus zeker je allerlaatste voorraad in, voor het laatste stuk.
Na Fère-Champenoise krijgen we een goede 10km asfalt. Ideaal om terug in het ritme te komen.  Al gaat het wel wat bergop in het begin. Twee klimmen aan een stijgingspercentage van zo’n 4%. Gelukkig is er een afdaling tot Gougançon na 90km. De afdaling is lichtjes en lang. Ideaal om op adem te komen, voor wat volgen gaat. We rijden ook het departement de Aube binnen.  Meteen het departement van onze eindbestemming.

Na 95km duiken we terug het veld in.  Het worden lange, goed lopende onverharde stroken in open velden. We passeren vlak naast enkele windmolens en rijden tussen koolzaadvelden.  Het gaat nu overwegend in licht dalende lijn naar de vallei van de Cure tot in Bessy (na 108km).
Daarna hebben we een vlakke passage voor enkele kilometers en bij het dwarsen van een departemental gaan we terug het veld in. Een lange licht hellende grasstrook wacht nu op ons.
Daarna krijgen we terug een12-tal km asfalt. Eerst een afdaling en dan terug licht golvend tussen de cannabisvelden tot we uiteindelijk na  124 km in het laatste dorp voor Troyes aankomen.  We hebben de laatste kilometers al goed geklommen, maar het echte werk begint nu.

We duiken de Voie de Troyes in. 12 km onverhard in een pad bezaaid met enkele keien, slagen en prachtige uitzichten.  Er moet helaas ook geklommen worden. Zeven maal in totaal, met twee echte kuitenbijters, met pieken tot 14%.  Save the best for last noemen ze dat! 

Plots duikt voor ons Troyes op.  We zijn er dan echter nog niet.  De laatste onverhard is lastig met veel keien.  Via het industrieterrein rijden we dan het historische centrum van Troyes binnen.  Nog 10 km, maar eerst nog een pintje in de stad.
Het uitrijden van Troyes doen we langs fietspaden en residentiële wijken tot we uiteindelijk na 148 km aankomen bij Peter en Heidi in Champagne Residence Pierre.  Klaar voor nog twee dagen lokaal mountainbikeplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten